18 oktober 2024 Gebruikers online: 24
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Hasselter Horeca schakelt over op duurzame drinkbekers met evenementen

Geplaatst op: 14 juni 2024

Alle horecaondernemers schakelen dit seizoen met evenementen over op duurzame hard-plastic glazen. “De overstap van wegwerpplastic naar deze hardcups vinden wij belangrijk vanuit milieuoverwegingen”, motiveert Petrit Sterenberg van Onder de Luifel namens het horeca-collectief. “Om veel redenen zijn deze hardcups duurzamer dan eenmalig te gebruiken plastic bekers.” Zo waaide de versnipperde plastic glazen nog veel te vaak vanaf Grintwal of Kaai in het Zwarte Water. Dat is vanaf dit seizoen verleden tijd, ook morgen tijdens de HV Dweildag.

Op Koningsdag deden de stevige variant glazen al hun intrede in en rond de verschillende cafés. Petrit: “Dat ging goed, maar het is tegelijk best even wennen voor veel mensen. Dat is te begrijpen omdat we met statiegeld werken en het iets meer vraagt van de klant. Het spontane, van even snel een rondje halen, verandert nu iets ja. Maar uiteindelijk vertrouwen we erop dat het wel ingeburgerd raakt.” Voor de ondernemers is het belangrijk nu verantwoordelijkheid te nemen en op lokaal niveau de afvalberg te verkleinen. Petrit: “Wettelijk mogen we nog even doorgaan met wegwerpplastic, maar daar willen wij niet op wachten.”

Om de drempel voor feestvierders wat verlagen, gaat het statiegeldbedrag per beker omlaag naar een halve munt. Petrit: “Dat was op Koningsdag nog een volle munt.” Overigens kan iedereen op elk moment de bekers weer inleveren bij alle horeca, en krijgt een halve munt retour die een volgend evenement weer is te gebruiken.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour