Historiael over onderwijs in het verleden
Geplaatst op: 24 maart 2019
Hasselt Historiael besteedt in het nieuwste nummer aandacht aan onderwijs in Hasselt. De twee verhalen sluiten aan op de tentoonstelling die vanaf eind maart te zien is in het Oude Stadhuis.
Een artikel gaat over de Latijnse school die er in Hasselt is geweest – de hoogste, beste ‘middelbare’ opleiding en een toegangspoort voor universiteit of een baan in het stadsbestuur. Het Mariaklooster aan de Baangracht speelde in het ontstaan van die school een hoofdrol en was tevens de eerste vestiging.
Religie was vroeger nooit ver weg in de opvoeding. Thuis, school en kerk vormden een drie-eenheid die de jonge mensen op het goede pad moest brengen/houden om zich te ontwikkelen tot godvruchtige mensen, zo stelt het tweede verhaal. De school moest de ‘ongebondenheid van sijne discipelen’ voorkomen.
Omstreeks 1750 verdween de Latijnse school uit Hasselt, vanwege geldgebrek. Maar een halve eeuw later werd de school heropend, nu aan de Hoogstraat 40.
Ofschoon het geen onderwijsverhaal is, speelt school ook een rol in een ander, indrukwekkend verhaal. Het gaat over Betsy Boekbinder, de Joodse echtgenote van onderwijzer Rodenhuis van de school in Genne. In de oorlog heeft zij twee jaar lang ondergedoken gezeten op de zolder van de school, in kou, eenzaamheid en angst. Hasselt Historiael reconstrueert die pijnlijke jaren en laat familieleden terugblikken. Het is een verhaal om tijdens de komende 4 en 5 mei even aan terug te denken.
Gepubliceerd door Erik Driessen