Subsidie van gemeente om te vergroenen
Geplaatst op: 2 april 2025

Geveltuintje, regenton, of groen dak: hiervoor en voor andere groene maatregelen kunnen inwoners en bedrijven subsidie aanvragen bij de gemeente.
Het weer verandert. En dat merken we allemaal. Hittegolven worden steeds extremer, periodes van droogte duren langer en als het regent, valt er soms in korte tijd veel water. Dit heeft gevolgen voor onze leefomgeving. Straten kunnen onderlopen, huizen kunnen verzakken en oogsten mislukken.
Om beter voorbereid te zijn op deze klimaatveranderingen, stelt de gemeente Zwartewaterland subsidie beschikbaar. Met deze subsidie kunnen inwoners, ondernemers en instellingen hun eigen omgeving vergroenen en waterbestendiger maken. “Door simpele aanpassingen te doen, kunnen we samen grote stappen zetten”, legt wethouder Maarten Slingerland uit. “Als gemeente dragen we daar met deze subsidie aan bij.”
Voordeel
De nieuwe klimaatsubsidie vergoedt een deel van de kosten voor het uitvoeren van groene maatregelen. Inwoners kunnen de maatregelen combineren voor nog meer voordeel. Wie de subsidie, bijvoorbeeld samen met buren als collectief aanvraagt, krijgt nog eens 25% meer subsidie. De gemeente stelt de subsidie beschikbaar zolang het budget toereikend is. Meer informatie over deze subsidie staat op www.zwartewaterland.nl/klimaatsubsidie
Wat te doen
Inwoners van Zwartewaterland kunnen op verschillende manieren bijdragen aan een groenere en klimaatbestendige leefomgeving. Denk aan het vervangen van tegels door groen, het aanleggen van een groen dak, het afkoppelen van regenpijpen of het planten van bomen en struiken. Dit helpt niet alleen om wateroverlast te verminderen, maar zorgt ook voor verkoeling en een prettigere woonomgeving met meer biodiversiteit.
Wethouder Slingerland roept daarom inwoners op om gebruik te maken van de regeling: “Klimaatverandering raakt ons allemaal. Samen kunnen we onze leefomgeving beter bestand maken tegen extreme weersomstandigheden. We hopen dat veel inwoners deze kans grijpen om hun tuin of woning toekomstbestendig te maken.”
Gepubliceerd door Klaas Jansen