3 april 2025 Gebruikers online: 21
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Geke Mateboer schrijft boek over Ome Willem

Geplaatst op: 6 maart 2025

Foto Enrico Kolk

Geke Mateboer schreef een kloek boek over vijftig jaar Ome Willem: Edwin Rutten. Het boek werd gelanceerd bij Beeld & Geluid in Hilversum, en in ontvangst genomen door de directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer. De bekende sopraan Francis van Broekhuizen zorgde voor de muzikale omlijsting van het Ome-Willem-boekenfeest. Het boek ligt nu in de boekhandels – onder andere in Genemuiden bij de Read Shop Express. Geke is geboren en getogen in Genemuiden en heeft ook lang in Hasselt gewoond.

Dag Rakkers! gaat over Edwin Ruttens jeugd, zijn eerste kleine verdrietigheden, zijn ouders, blijde momenten, zijn schooltijd, de muziek in zijn leven, zijn vrienden, eerste bandje, eerste platen en successen. Van jazz naar lichte muziek naar klassiek en weer terug. Zijn studie psychologie, zijn deelname aan de songfestivals in Europa in de jaren ‘60. Over hoe hij Ome Willem werd, hoe hij met kinderen omging, zijn inzichten in de kinderziel, met steevast zijn eigen ervaringen als leidraad. Over zijn zijsporen; commercials maken, congressen leiden. Zijn onzekerheden en angsten. Zijn radio- en tv-ervaringen. Hoe in álles wat hij deed het karakter van Ome Willem volop aanwezig was, en bleef, tot op de dag van vandaag. Want ook over het nú gaat dit boek.  Het is een levensverhaal boordevol foto’s en illustraties en het boek geeft tegelijkertijd een beeld van een stukje televisiegeschiedenis in Nederland.

Dag Rakkers! Vijftig jaar Ome Willem is een boek over voor de volwassen Rakkers van nu: de meisjes en jongens die tussen 1970 en 1990 geboren zijn en die op woensdagmiddagen voor Ome Willem aan de buis gekluisterd zaten, of met hun ouders naar de show in het theater gingen, om daar de boel op stelten te zetten. Er moeten meer dan drie miljoen Rakkers rondlopen in Nederland. En wat meer is, de Rakkers van toen zijn vaak de ouders van nu. En sommigen van hen misschien zelfs al grootouders.

Het zijn de mensen die Ome Willem vandaag de dag nog steeds herkennen, op straat, op het terras, in de file. Waarbij zich steevast dezelfde taferelen voordoen: ze stapelen hun vuisten op, beginnen te zingen en roepen ‘Joepie de Poepie’. Ze maken selfies met Ome Willem omdat hij hen herinnert aan blije uren met de held uit hun kindertijd.

Geke Mateboer (1960) werkte als zelfstandig copywriter en freelance journalist (onder andere voor de Stadskoerier en Zwartewaterkrant), in het bedrijfsleven en voor tal van regionale kranten, landelijke magazines en de regionale Radio Oost in de jaren ’80 en ’90. Rond de eeuwwisseling maakte ze de overstap naar strategische overheidscommunicatie. De laatste twee decennia was ze werkzaam als speechschrijver, redacteur, persvoorlichter en woordvoerder voor politiek en bestuur in de provincie Overijssel. Ze schreef honderden columns, waarbij het Nedersaksisch regelmatig de voertaal was. In 2015 verscheen van haar het boek ‘Voor ons komt de bevrijding te laat’ over het tragische lot van de Hasselter families Marcus, Keizer en Meijer-Keijzer in de Tweede Wereld Oorlog. Voor haar inspanningen om de herinneringen aan die geschiedenis levend te houden werd ze in 2017 Koninklijk onderscheiden. Ze woont tegenwoordig in Duitsland.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour