23 oktober 2024 Gebruikers online: 23
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Leerlingen Driemaster blazen oude apparaten nieuw leven in

Geplaatst op: 16 oktober 2024

Koen en Roan leverden oude apparaten in

Oude telefoons en tablets weggooien? Groep 5/6 van CBS De Driemaster heeft een veel beter idee. De klas doet deze week mee aan de e-waste race, waarbij ze samen met 10 andere basisschoolteams uit de buurt zoveel mogelijk oude apparaten een nieuw leven geven.

Een leuk en leerzaam project en ook goed voor het milieu

De leerlingen zijn al enthousiast aan de slag gegaan om elektronisch afval op te halen, en dat vervolgens te hergebruiken, repareren of in te leveren. Op deze manier krijgt zoveel mogelijk e-waste een tweede leven. Zo hebben ook Koen en Roan oude apparaten ingeleverd.

Wat is elektronisch afval eigenlijk. De kinderen kregen hierover een gastles. Ze leerden dat er heel veel grondstoffen nodig zijn voor elektronische apparaten zoals telefoons, computers, iPads en tablets. Ieder nieuw apparaat dat je koopt, heeft invloed op de wereld om je heen. Het is slecht voor het milieu en de natuur. Daarom is het belangrijk om apparaten te (laten) repareren, zodat ze langer gebruikt kunnen worden. Apparaten die je niet meer gebruikt kun je doorgeven of verkopen. Je kunt zelf ook gebruikte apparaten kopen (tweedehands of refurbished). Apparaten die kapot zijn, kun je op verschillende plekken in Hasselt inleveren om te recyclen. Op www.inleverpunten.stichting-open.org is te zien waar dat in Hasselt kan.

Tijdens het project van de e-waste race is groep 5/6 ook op bezoek geweest bij de ROVA. Daar hebben de leerlingen de ROVA Groentour gedaan. Dat is een educatief programma met als motto: ‘Grondstoffen gezocht’. Hierin leerden de kinderen verschillende afvalsoorten en grondstoffen kennen. Ze leerden ook hoe ze dit vervolgens goed kunnen scheiden. Ze zagen wat er gebeurt met de verschillende grondstoffen en werden zich bewust van het afvalprobleem en de grondstoffen schaarste in de wereld.

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour