22 november 2024 Gebruikers online: 27
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

De Driemaster start jaar met ouderavond rondom het thema ‘Mindset’

Geplaatst op: 17 september 2024

CBS De Driemaster is maandag traditiegetrouw het jaar met ouders gestart door middel van een ouderavond.
Ieder jaar vindt deze avond aan het begin van het jaar plaats, waarbij de avond is verdeeld in twee delen. Tijdens het eerste deel ontvangen leerkrachten ouders in de groep om het komende jaar met ouders door te nemen. Ouders krijgen zo inzicht in wat de kinderen dit jaar gaan leren en hoe de structuren in de nieuw groep lopen. Voor het tweede deel wordt altijd een spreker uitgenodigd over een relevant onderwerp, voor thuis en school.

Dit jaar was Lonneke Snijder als spreker te gast. Zij is trainer en eigenaar van Platform Mindset. Dit platform heeft als doel om vanuit de mindsettheorie van Carol Dweck de ontwikkeling van kinderen te stimuleren.
De Driemaster werkt al enkele jaren vanuit deze mindsettheorie en heeft sinds vorig jaar deze theorie ook officieel opgenomen in een lessencyclus.

Ieder kind wordt geboren met een sterke wil om te leren. Heel jonge kinderen zijn dagelijks bezig met leren (eten, lopen, praten) en doen dit vol overgave. Ze vinden het nooit te moeilijk, zijn niet bang om fouten te maken en geven niet op. Vreemd genoeg verdwijnt deze passie voor leren regelmatig en zijn er kinderen die hun motivatie lijken te verliezen wanneer het lastig wordt.

Dat kan op school zijn, wanneer ze daadwerkelijk worden aangesproken op hun talenten, maar ook bijvoorbeeld bij pianoles of turnen. Zolang alles goed gaat, blaken ze van zelfvertrouwen, maar wanneer ze uitgedaagd worden om het beste uit zichzelf te halen, haken ze het liefst zo snel mogelijk af. Hoe kan dat toch?

De mindsettheorie van Carol Dweck verklaart waarom. Mindset is het Engelse woord voor ‘overtuiging’. Het staat voor de manier waarop kinderen en volwassenen. denken over zichzelf en in het bijzonder over hun intelligentie en kwaliteiten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een vaste mindset en een groeimindset.

Kinderen die sterk denken vanuit een vaste mindset geloven dat hun persoonlijke eigenschappen vaststaan. Je bent met een bepaalde ‘hoeveelheid’ intelligentie en kwaliteiten geboren en daarmee zal je het de rest van je leven moeten doen. Kinderen die sterk denken vanuit een groeimindset daarentegen geloven dat ze zichzelf steeds kunnen blijven verbeteren en ontwikkelen. Je talenten zijn slechts het startpunt; je kunt steeds blijven groeien door hard te werken en ervaring op te doen.

Zoals gisteren tijdens de informatieavond gezegd werd, is de mindsettheorie geen maakbaarheidstheorie die ervoor zorgt dat alles haalbaar is. Wel is het een manier van denken die stimuleert om je te ontwikkelen en die er zorg voor draagt dat je vaak meer kunt, dan dat je aanvankelijk denkt.
Dit werd gisteren ook duidelijk door enkele oefeningen die met ouders gedaan werden. De school kijkt terug op een geslaagde avond.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour