19 september 2024 Gebruikers online: 10
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Schepen Erfgoedtour geven Hasselt ouderwets fraai aanblik

Geplaatst op: 17 augustus 2024

Foto's Hanneke Bruintjes

De aangekondigde vloot schepen van de Erfgoedtour ligt aangemeerd in Hasselt. Een groot deel van de schepen is hier vertrouwd omdat zij ook tijdens eerdere edities van Hassailt present waren.

Vereniging Het Historisch Bedrijfsvaartuig houdt ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum de ErfgoedTour 2024 door Nederland. 150 historische bedrijfsschepen varen de route in 16 etappes (of een aantal daarvan) van totaal 1000 km over de Nederlandse binnenwateren. De tour startte op zaterdag 6 juli in de haven van Middelburg en eindigt zondag 19 augustus in Hasselt.

Tijdens de ErfgoedTour vaart er ook een dekschuit mee, voortgeduwd door de sleepboot Limburgia. Daarop werkt kunstenaar Marten Winters in de etappeplaatsen en tijdens het varen aan een kunstwerk. In de veel etappeplaatsen helpen lokale ambachtslieden en vrijwilligers mee. Ze verzamelen historische maritieme onderdelen, zoals een patrijspoort, een stuurwiel, een oud liertje en verwerken dat in het kunstwerk. Het kunstwerk wordt in lagen opgebouwd in de vorm van een stokanker. Het stokanker staat symbool voor hoop en houvast in onzekere tijden. Voor Het Historisch Bedrijfsvaartuig geldt hoop en houvast voor het behoud van cultureel erfgoed voor volgende generaties: het behouden van schepen in de oorspronkelijke staat en oude scheepsambachten en technieken.

Het idee van het varend kunstwerk komt van Marten Winters en Rolf van der Mark, voorzitter van de LVBHB. Het uitgangspunt is om met een combinatie van historisch maritieme materialen en oude ambachten en technieken een groot kunstwerk te maken. Het is een unieke gelegenheid om traditionele scheepsambachten en moderne kunst met elkaar te verbinden. In het wordingsproces komt dit samen, versterkt elkaar en reageert op elkaar.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour