19 september 2024 Gebruikers online: 24
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Theatervoorstelling ‘Het landschap spreekt’ bij Veldschuur

Geplaatst op: 7 augustus 2024

Bij de Veldschuur wordt op zaterdag 17 augustus 2024 om 15.00 uur de theatervoorstelling ‘Het landschap spreekt’ gespeeld. Het is een audiovoorstelling, de bezoekers krijgen een koptelefoon en horen het stuk. De voorstelling gaat over al die planten, dieren, organismen die om ons heen zijn en die een heel eigen leven hebben.

De Raaf nodigt ons uit: ‘Welkom, mens. Laten we een experiment doen. Stel, de mensen verdwijnen. Plotseling. De mensen verdwijnen uit hun huizen, hun auto’s, hun boerderijen, hun kantoren en restaurants. Alles blijft achter. Foto’s, eten, computers, wasmachines, papier, dieren, planten, schimmels. Alles behalve de mensen en hun lawaai, hun verlangens. Wat denk je? Zou de aarde in balans komen? Zouden dieren en planten hun leefomgevingen herstellen? Zouden de ijskappen opnieuw bevriezen? Zou de lucht helderder worden? Blauwer? En het gras… groener?”

Dat is de start van de voorstelling ‘Het Landschap spreekt’ die eind deze zomer op 12 plekken in de IJsselvallei plaatsheeft. Nikki Terberg, theatermaakster uit Deventer, schreef en regisseerde de landschapsvoorstelling. Nikki is al langer op zoek naar manieren om de natuur en het landschap te verbeelden en te laten beleven. Dat is ook haar intentie bij Het landschap spreekt. Ze schreef het stuk en daarna leenden zo’n 30 mensen, jong en oud, hun stem om de rollen in het stuk te verbeelden. Zo ook de Raaf als de verteller en de verbinder.

De voorstelling start om 15.00 uur, duurt anderhalf uur en is geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar. Er zijn stoelen om in het speelveld te gebruiken. Het speelterrein is voor rolstoelen minder makkelijk toegankelijk. Het speelt zich buiten af, dus houd rekening met het weer. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.deijsselanders.nl. De kosten voor de voorstelling inclusief koffie/thee zijn €12,50 (volwassenen) en €7,50 (kinderen tot 12 jaar). Na afloop is er gelegenheid om na te praten en is in de Veldschuur frisdrank te koop.

‘Het landschap spreekt’ maakt deel uit van De IJssel anders, dit is een project van Gerard Hendrix en Albert Corporaal, beiden actief in de IJsselvallei en de IJsseldelta. In de IJssel anders wordt nagegaan wat er gebeurt als  de mens een stapje terug doet: wat zou het landschap, met alles erop en eraan, willen? Zie de  vermelde site. Daar staan ook de data van de andere voorstellingen.

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour