16 september 2024 Gebruikers online: 20
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Bert ter Wee zwaait af bij waterschap

Geplaatst op: 14 juni 2024

Op de waterschapslocatie aan de Conradsweg in Rouveen nam Hasselter Bert ter Wee op donderdagmiddag 13 juni afscheid van het waterschap vanwege pensionering. Door collega’s en leden van zijn Motor Toer Club Hasselt werd hij als grote verrassing van huis opgehaald met een antieke Harley. In een colonne van zo’n 35 motoren en bromfietsen reden ze naar Rouveen om het afscheid van Bert te vieren.

Maar liefst 44 jaar was Bert volop actief in de waterwereld. Hij begon zijn loopbaan in 1980 bij het voormalige waterschap IJsseldelta in Kampen en maakte een aantal fusies mee. Sinds de laatste fusie in 2016 was hij aan de slag bij het waterschap Drents Overijsselse Delta.

Bert begon zijn werkzame leven bij een loonwerker, maar na een aantal jaren stapte hij over naar het waterschap. Eerst als handwerker met hark en zeis, daarna als tractorchauffeur en weer later als timmerman. Onder deze functie viel het onderhoud van gebouwen en renovatie van gemalen. Na de laatste fusie in 2016 ging hij aan de slag als werkvoorbereider, materiaalinkoper en toezichthouder. Ook was het toen mogelijk geweest om verder te gaan als peilbeheerder. “Maar deze functie is in mijn ogen voornamelijk spannend in perioden met extreme neerslag en hoge waterpeilen. Werkvoorbereider was voor mij een grotere uitdaging.” geeft Bert aan.

“Wat hij in zijn hoofd had kon hij met zijn handen maken”, “Hij dacht niet in problemen maar in oplossingen”, “Bert heeft door zijn vakmanschap en vindingrijkheid voor het waterschap meer verdiend dan gekost” en “Altijd klaar staan voor hulp en advies”, zijn lovende opmerkingen van collega’s. Hij liep hier zelf niet mee te koop maar kan de waardering voor hem zeker waarderen. Door leveranciers en aannemers werd Bert met de regelmaat van de klok om advies gevraagd om een technisch probleem op te lossen. Daar werkte hij altijd met veel plezier aan mee.

Hij vertelt dat zo’n twintig jaar geleden het werk zwaarder was dan nu. “Ik vroeg me toen wel eens af of ik het werk nog tot aan mijn pensioen vol kon houden. Maar door de nodige investeringen door het waterschap om met diverse hulpmiddelen het werk te verlichten, is dit prima gelukt.”

“Ik heb altijd genoten van mijn werk en voelde me bij het waterschap als een vis in het water. Samen met aannemers aan de slag om jaarlijks zo’n 60 stuwen te renoveren in het gehele werkgebied: van Assen tot Deventer en van Kampen tot Hoogeveen. Zo kwam ik nog eens ergens.” Hij was een man van het eerste uur. Veelal als eerste aanwezig om de lichten aan te doen en de deuren te openen.

“De vele contacten met leveranciers, aannemers en boeren deden me goed. Door mijn ervaring kon ik steeds vaker kennis overbrengen aan degene die daar prijs op stelden en voor hen klaar staan. Dat vond ik mooi om te doen en stond hier voor open.”

Bert bedacht ook regelmatig technische verbeteringen en oplossingen. Hier kreeg hij alle ruimte voor. Een mooi voorbeeld hiervan is dat hij aan de wieg stond van de ontwikkeling van een veel toegepaste vistrap bij stuwen en gemalen. Ook was hij het creatieve brein van de toepassing van een damwandenklem. “Met deze klem konden we damwanden met gemak uit de oevers trekken en behoorde het ‘geklooi’ met kettingen tot het verleden.” Voor speciale gelegenheden bij het waterschap waarbij een uniek cadeau gewenst was, wisten ze Bert te vinden om met zijn vakmanschap de fraaiste veelal houten creaties te maken.

Hij merkt na 44 jaar wel dat “Het beste eraf is”. Het gevoel om na zijn pensionering in een zwart gat te belanden heeft hij niet. “Ik heb genoeg zaken omhanden zoals onderhoud van het gebouw van de motorclub, het met of zonder mijn vrouw Wilma op de motor rijden en samen fietstochten maken. Ook zal ik met veel plezier en liefde klussen bij onze kinderen.”

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour