8 september 2024 Gebruikers online: 33
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

PvdA houdt ‘opschoonactie’ in centrum

Geplaatst op: 1 juni 2024

Samen met een groep vrijwilligers uit Hasselt heeft de Partij van de Arbeid Zwartewaterland zaterdagochtend in het centrum van Hasselt een ‘opschoonactie’ gehouden. Gewapend met grijpers en zakken die door de gemeente beschikbaar waren werden de straten en perkjes ontdaan van zwerfvuil.

Om tien uur was een groep van 18 mensen verzameld bij de carpoolplek aan de provinciale weg om vandaar in kleinere groepjes delen van het historische centrum zwerfvuilvrij te maken. Eerlijk gezegd, en dat is een compliment voor de Hasseltenaren, viel de oogst niet mee. Over het algemeen houden de inwoners van Hasselt hun buurt keurig schoon, al zijn er altijd plaatsen, zoals in de buurt van bushaltes, waar nog veel te veel rommel werd aangetroffen. Hoewel papier, plastic en snoepverpakkingen te verwachten waren, waren er ook enkele bijzondere vondsten. Een wit plastic draadje bleek, zodra daaraan werd getrokken een compleet setje oortjes te bevatten, terwijl een stukje textiel een minuscule dames string bleek te zijn.

Heel opvallend was de grote hoeveelheid sigarettenfilters die overal, ook daar waar vuilnisbakken in de onmiddellijke nabijheid aanwezig zijn, werden aangetroffen. Dergelijke filters worden maar heel langzaam afgebroken en vormen zo nog jarenlang een bedreiging van de biodiversiteit en een vervuiling van het straatbeeld.

Na rond elf uur van een kop koffie of thee te zijn voorzien, werd nog tot even na het middaguur door geraapt. Ondanks het voorbeeldige gedrag van de bewoners van Oud Hasselt kon toch nog een aanhangwagentje met ingezameld zwerfafval afgevoerd worden naar de ROVA.

De Partij van de Arbeid is voornemens deze actie enkele malen per jaar in de verschillende kernen te herhalen. Ieder die daarbij mee wil helpen is van harte welkom. Volg voor data, tijdstippen en verzamelplaatsen de plaatselijke media of de website van PvdA Zwartewaterland.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Reacties zijn gesloten.

Contour