27 november 2024 Gebruikers online: 127
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Jagers op pad in Mastenbroek met oog voor faunabeheer 

Geplaatst op: 21 april 2022

In de polder Mastenbroek is sinds jaar en dag een groep jagers actief. Bij de voormalige boerderij aan de Wolfshagenweg nabij Hasselt waar Geuje van Dijk opgroeide, komen meerdere jagers een aantal keren per week bijeen in hun jagershut die van alle gemakken is voorzien. En zeker niet alleen om van hieruit op jacht te gaan. Diverse acties op het gebied van faunabeheer rekenen zij als jagers 2.0 tot hun takenpakket en voelen zich hier verantwoordelijk voor.

Geuje geeft aan dat het idee dat veelal bestaat dat jagen alleen om de prooi gaat, niet van deze tijd is. “Jagen zit wel bij ons in het bloed natuurlijk. Wij hebben dit van vroeger uit meegekregen. Maar jagen is veel meer dan alleen de trekker overhalen. Het gaat vooral om dit te combineren met het in balans brengen van de aanwezige fauna in het gebied. Dit doen we volgens het principe van de 3 b’s: beschermen, beheren en benutten”.

Door het jaar heen zijn we druk in de weer om de natuur waar nodig en mogelijk bij te sturen vertelt hij met enthousiasme. “Denk bijvoorbeeld aan het binnen de perken houden van de populatie grauwe ganzen. Als dit niet gebeurt dan vreten ze hele weilanden kaal, wat ten koste gaat van de agrarische bedrijfsvoering. Waar en welke ganzen wij mogen bejagen en verjagen is gebaseerd op onderzoek en vergunningverlening door de provincie Overijssel. Ook zetten wij ons samen met de boeren in om de weidevogels te beschermen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door op delen van weilanden water te pompen waardoor een plas-drassituatie ontstaan en de leefgebied van weidevogels verbetert. Ook markeren wij vogelnesten waardoor deze bij het maaien worden gespaard”.

Dieren en vogels zoals de vos, steenmarter en kraaien doen zich maar al te vaak te goed aan eieren en kuikens van weidevogels. De vos vangen we met vangkooien en bejagen we met behulp van kunstlicht. Dit betekent dat we in de periode van december tot juli ook regelmatig in het donker onderweg zijn. Dit gebeurt al vanaf 2001. In de periode 2001-2021 zijn er gemiddeld 40 tot 50 vossen per jaar uit de natuur gehaald. En dit uiteraard ook op basis van een verleende vergunning. En onderschat niet de hoeveelheid vogels die ten prooi valt aan de vele katten die in de weilanden rondstruinen. Ons credo hiervoor is dan ook: ‘Vogels in het land, poes in de mand’”.

Ook tellen we regelmatig de reeën in de polder Mastenbroek vervolgt Geuje zijn verhaal. “Bij de laatste telling die recent is uitgevoerd kwamen we tot een aantal van106 stuks. Het kost heel wat uren om deze klus uit te voeren. Wanneer het voorkomt dat er te veel reeën rondlopen is het soms nodig om er een af te schieten. Met name als er teveel bokken in een gebied zijn kunnen ze elkaar flink dwars zitten.”

Wanneer de populatie aan hazen, houtduiven en eenden voldoende is in het gebied, dan wordt hierop gejaagd, ook nu met een vergunning. “De geschoten dieren keuren wij zelf als keurmeester en worden verdeeld in eigen kring of gaan via de poelier naar een restaurant.”

Om de populatie grauwe ganzen in bedwang te houden gaan we ieder jaar begin maart op pad om de eieren in honderden ganzennesten te behandelen. Een ganzennest telt 6 tot 9 eieren. Deze eieren smeren we op één na in met maisolie. Hierdoor kan er geen zuurstof meer in deze eieren komen en komt het ei niet tot een kuiken en komen de eieren niet uit. De gans blijft doorbroeden tot het niet ingesmeerde ei uitkomt en hiermee wordt voorkomen dat de gans opnieuw eieren gaat leggen.”

Ook zetten we in het gebied zelfgemaakte eendenkorven uit. Dit zijn veilige plekken waar de eendennesten niet worden bedreigt door bijvoorbeeld vossen en marters en de eieren rustig kunnen worden uitgebroed.”

Meer dan genoeg activiteiten voor ons als jagersgroep om verantwoord en met passie te jagen en hiermee een bijdrage te leveren aan een goed faunabeheer” besluit Geuje zijn verhaal.

 

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour