7 juli 2024 Gebruikers online: 19
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Van Stolkspark biedt volop kansen voor samenleving 

Geplaatst op: 22 maart 2022

Tijdens het persgesprek op dinsdagmiddag over het Van Stolkspark gaf wethouder Harrie Rietman aan dat er “meer uit het park gehaald kan worden”. Dit komt ook naar voren uit het opgestelde ‘Leefbaarheidsplan’ waarin bewoners de wens aangaven om het park op te knappen en beter te benutten.

Het park in de huidige vorm bestaat al bijna 100 jaar. Na de tweede wereldoorlog werd het park opnieuw ingericht en jarenlang goed onderhouden. Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam de klad in het onderhoud en volgde een lange periode van verwaarlozing.

Sinds een paar jaar wordt het belang van een mooi en toegankelijk Van Stolkspark weer volop ingezien. Als eerste stap werd vorig jaar de kwaliteit van de paden sterk verbeterd, waardoor ook toegankelijk met een rolstoel.

Inmiddels is samen met bewoners en de Historische Vereniging Hasselt de visie op ontwikkeling van het park en het historisch onderzoek vastgesteld. Belangrijke punten van aandacht zijn hierin de inrichting strook bos aan de kant van der Vechtlaan, de muziekkoepel, de plantenborder (ontwerp Mien Ruys), recreatie op te verbeteren grasveld, aandacht voor verbeteren laan naar begraafplaats en uitbreiding van de speelplek met een boomhut. Deze hut is naast het inmiddels aangelegde kabouterbos een van de winnaars van door de gemeente beschikbaar gestelde stadscheques.

“Ook al is het Van Stolkspark een monument betekent dit niet dat we er niet aan mogen komen” stelt de wethouder. “Door obstakels weg te halen kunnen we de zichtlijnen in het park terugbrengen en ontstaat meer beleving met een beter doorzicht.”

Onlangs is met het kappen van een aantal bomen en snoeien van dood hout een volgende stap gezet in de kwaliteitsverbetering van het park. Naast het reguliere onderhoud door In Balans zal de komende jaren stap voor stap worden bezien wat verder mogelijk is. Dit hangt sterk af van beschikbare budgetten door gemeente en eventuele co-financiers en inzet gemeenschap.

Inmiddels is het park weer inzetbaar voor evenementen. Zoals tijdens de opening van het cultureel en toeristisch seizoen in Hasselt op zaterdag 23 april. Dan vindt hier ’s avonds het muziekevenement music at the Van Stolkspark plaats.

Inwoners maakten samen met de gemeente het Leefbaarheidsplan Hasselt. Ook bij het historisch onderzoek en het voorlopige inrichtingsplan waren inwoners nauw betrokken. Op beide documenten kunnen nog per mail j.bloemert@zwartewaterland.nl aanvullingen worden gegeven. Deze documenten liggen in de loop van week 12 bij de balie van het gemeentehuis en staan dan ook op www.zwartewaterland.nl

 

 

 

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour