23 november 2024 Gebruikers online: 33
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Bilder over drugsgebruik: “We staan niet meer los van de buitenwereld”

Geplaatst op: 3 september 2021

Voor een joint hoeft de liefhebber niet meer naar een coffeeshop. Tekst: Iris Scholten 

Zwartewaterland is over het algemeen een rustige plattelandsgemeente, maar ook in onze gemeente is het niet meer zo moeilijk om aan drugs te komen. “Zwartewaterland staat niet meer los van de buitenwereld”, zegt burgemeester Eddy Bilder. 

Mogelijk heeft social media drugs gemakkelijker beschikbaar gemaakt. Jongeren doen een appje en even later staat er iemand op de stoep met de verdovende middelen. Drugs worden via een koerier geleverd. Hiermee is de drempel om het te halen verlaagd. “De wereld is kleiner geworden”, zegt Bilder. “Stedelijke problematiek zien we nu ook het platteland. Zwartewaterland zal daarin geen uitzondering zijn.”

Bilder merkt dat het moeilijk is om de vinger erachter te krijgen. De handel via koeriers is nog minder zichtbaar dan de handel in coffeeshops. Hierdoor is er minder inzicht in het gebruik en wordt het moeilijk om preventieactiviteiten gericht te doen plaatsvinden. “We proberen het gebruik natuurlijk zoveel mogelijk te ontmoedigen”, zegt Bilder. “Bijvoorbeeld met informatieavonden met ervaringsdeskundigen. We geven voorlichtingen op scholen en we houden een korte lijn met de jeugdwerkers en jongeren zelf. Enkele jaren geleden is ook al het Damoclesbeleid vastgesteld. Dit beleid geeft de burgemeester de mogelijkheid woningen waar drugs worden aangetroffen te sluiten. In 2020 is een uitvoeringsaanpak voor drugs vastgesteld.”

Halverwege 2020 kwam het onderwerp lachgas aan het licht. Het gemeentebestuur heeft hier toen een oproep ondertekend voor een landelijk verbod en momenteel is de gemeente bezig om dit in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), op te nemen. “Hierdoor wordt lachgas eind dit jaar in de gemeente al verboden. Dit gebeurt in samenwerking met de buurgemeenten Kampen, Steenwijkerland en Staphorst. Er is regelmatig overleg met de burgemeesters, politiechef en officier van justitie. De APV’s worden in deze vier gemeenten zoveel mogelijk op elkaar afgestemd. De actualisatie staat voor eind 2021 in de planning”, zegt Bilder.

De drugshandel helemaal voorkomen is haast onmogelijk, denkt Bilder. Tussen het vermoeden en het zeker weten, wat kan leiden tot een aanhouding, zit een bewijslast. “Je kan pas optreden bij heterdaad of een ondertekende getuigenverklaring en het net kan dus pas sluiten als mensen er over willen verklaren. Dat is juist het knelpunt: mensen weten van alles en vertellen veel in een informeel gesprek. Maar voor het afleggen van een officiële verklaring deinst men terug. Om drempels weg te nemen bestaat er Meld Misdaad Anoniem, waar mensen anoniem kunnen melden. In het najaar gaat de gemeente hier extra aandacht aanbesteden.”

Bilder denkt dat het bespreekbaar houden van drugsgebruik een manier is om verdere problematiek te voorkomen: “Ten eerste moet het duidelijk worden dat inwoners alles kunnen en mogen melden. Zorg dat we de kennis die we met elkaar hebben ook met elkaar delen. Hoe meer we weten des te effectiever we kunnen handelen. Ten tweede is en blijft het belangrijk om voorlichting te blijven geven op scholen, zowel op het Agnieten College als in de hoogste klassen van het basisonderwijs. Ten derde en laatste: heb het thuis over het gebruik van drugs, over de gevolgen en over wat het kan aanrichten. Denk niet dat het aan je deur voorbijgaat maar maak het onderwerp bespreekbaar. Want zolang hij bespreekbaar is en blijft, kunnen we elkaar aanspreken en tijdig signaleren of er ergens hulp nodig is.”

Jongeren die willen meepraten over dit onderwerp kunnen op vrijdagavond 1 oktober aanschuiven bij het Politieke Café van CDJA IJsseldelta. Die avond start om 19.30 uur in Genemuiden. Het opgaveformulier en nadere info verschijnt binnenkort online. 

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour