24 november 2024 Gebruikers online: 49
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Betrouwbaarheid (ingezonden brief)

Geplaatst op: 29 februari 2020

Beste lezer,

‘betrouwbaarheid’ is een waarde die wij allemaal hoog in het vaandel dragen. In dit stuk heb ik getracht mijn visie omtrent de betrouwbaarheid van onze gemeenteraad uiteen te zetten. Ik weet dat het een vrij lang stuk is geworden. Toch wil ik u vragen het helemaal te lezen. Dit is mijns inziens nodig om het plaatje compleet te krijgen.

Op 27 februari jl. stonden er heel wat burgers op de lijst om in te spreken tijdens de raadsvergadering van de gemeente Zwartewaterland. Ook ik kwam aan de beurt aangaande de bouwplannen Hasselt Overwaters in de Polder Mastenbroek.

In mijn vorige stuk: “Hoe de ree de rekening betaalt” (Dohle, 2020), heb ik de roekeloosheid waarmee de wethouder aan het begin van deze eeuw omging met de natuur beschreven. Het resultaat was een enorme financiële schuld en afspraken tussen de gemeente en AM Wonen die niet konden worden nagekomen.

De natuur kon destijds opgelucht ademhalen, want de plannen werden deels verplaatst naar Om de Weede. Ondanks deze overwinning, zat de kievit een paar jaar later toch niet al te rustig op z’n ei. De grootschalige bouwplannen waren dan misschien wel verplaatst naar de andere kant van Hasselt, maar de gemeente moest, gezien de uitbraak van de financiële crisis, de afspraken met AM Wonen deels bijstellen. Uiteindelijk resulteerde dit in een afspraak waarbij, volgens dhr. Beens van de SGP: “De vlag in de raadszaal kon worden gehesen!” (uitspraak raadslid Beens, 2020).

Het plan: Kleinschalige woningbouw in het natuurgebied van de Polder Mastenbroek, uiteraard met gróte zorg voor de natuur. Hoe klein kleinschalig precies is, wist wethouder Knol ons op de vergadering niet te vertellen. Er staan nu 17 woningen gepland, maar het kunnen er ‘ongeveer’ 20 worden (uitspraak Wethouder Knol, 2020). Laat ik in dit eerste geval de wethouder op zijn betrouwbare, blauwe ogen geloven en uitgaan van 17 woningen. Rekent u even mee? Momenteel staan er gezamenlijk, t/m de woning bij de Groene Steeg, 15 woningen op de dijk en in de Driehoek. Als we daar 17 megawoningen bij optellen, komen we op een totaal van 32 woningen. In eerste instantie lijkt dit dus op een kleinschalig project, maar wanneer je verder kijkt dan je gruttosnavel lang is, kom je erachter dat het om meer dan een verdubbeling van de bebouwing gaat. Maar goed… laten we het voor het gemak toch maar ‘kleinschalige bebouwing’ noemen.

Waar was ik gebleven?  Oh ja: betrouwbaarheid! “We moeten betrouwbaar zijn naar iedereen”. Een uitspraak die breed gedragen wordt in onze gemeenteraad. Maar hoe betrouwbaar is die betrouwbaarheid eigenlijk?

Laat ik beginnen bij het begin: De verkiezingsbeloften in de verkiezingsprogramma’s.

Een belofte: “Een mondelinge of schriftelijke toezegging. Wat je zegt zal je doen” (Van Dale uitgevers, 2020).

De verkiezingsprogramma’s zijn de uithangborden van de politieke partijen. Het is hun reclamemateriaal waarmee ze onder andere de stem van ons willen binnenslepen. Het zal u dan ook niet verbazen dat deze programma’s vol mooie en vooral hoopvolle woorden staan. Teksten als: “wij beloven ons in te zetten voor…” en: “onze doelen zijn…”, geven ons burgers de indruk dat deze mensen zich voor de volle 100 procent inzetten voor ons en onze prachtige gemeente.

Uiteraard kunt u deze partijprogramma’s zelf opzoeken, maar ik wil u toch een korte indruk geven van de ‘beloftes’ die een aantal grote partijen in Zwartewaterland momenteel ‘proberen’ waar te maken.

De PvdA lijkt, in haar verkiezingsprogramma, niet heel veel aandacht te besteden aan de natuur en het behoud ervan. Echter schrijven zij wel dat bij het beheer van de openbare ruime de bescherming van de biodiversiteit belangrijk is. Ook het behoud van de weidsheid van de Ijsseldelta wordt als punt genoemd bij de inzet op natuur en recreatie (PvdA, 2018). Prima woorden! Zeker, omdat die weidsheid zo kenmerkend en belangrijk is voor de biodiversiteit.

De SGP wil de betrokkenheid van burgers waar mogelijk stimuleren bij het beheer van de openbare ruimte (SGP, 2018). Betrokkenheid van burgers… interessant… Gelukkig schrijft ook deze partij dat de waardevolle natuur behouden moet blijven (SGP, 2018). Fijn! En nu maar hopen dat ze ons niet blij maken met een dooie mus, eh kievit.

Tot slot de ChristenUnie. Deze partij heeft als speerpunt dat iedereen meetelt en waardevol is (CU, 2018). Dat klinkt heel betrouwbaar en hoopvol! Evenals de twee vorige partijen geeft ook de ChristenUnie de natuur in haar verkiezingsprogramma een stem. “…de natuur kan niet voor zichzelf spreken…” (CU, 2018). De ChristenUnie wil zich dan ook ‘inzetten voor het behoud van de open landschappen en bescherming bieden aan het milieu en de biodiversiteit’ (CU, 2018).

Al met al hele mooie woorden die beest, boom en burger hoop doen geven.

Om die hoop te versterken, en wellicht hun betrouwbaarheid te verhogen, stelt de gemeente een Groenbeleidsplan op voor de duur van 10 jaar. “Groen leeft en verbindt” luidt de slogan op de kaft van dit plan. Mooi! We mogen er dus van uitgaan dat de gemeente zich actief inzet voor het groene leven. Dan lijkt me het zeer logisch dat met name een natuurgebied met een “botanisch zeer hoge waarde” (Gerritsen, Bremer, Hazelhorst, 2002) hier als speerpunt in wordt meegenomen. Het doet dan ook deugd om op pagina 4 te lezen dat de gemeente voornemens is het ‘cultuurhistorisch waardevol groen’ te herstellen, koesteren en zelfs te versterken! De natuur rondom de kolken wordt expliciet genoemd (Gemeente Zwartewaterland, 2019).

Als ik op pagina 33 lees dat het slecht gaat met de grutto, de kievit, muurplanten, uilen en vleermuizen, word ik direct met de waarheid geconfronteerd. Mijn groene hartje gaat echter sneller kloppen als ik vervolgens lees dat het zaak is om de biodiversiteit te beschermen en bijbehorende ecosystemen in stand te houden (Gemeente Zwartewaterland, 2019).
Als je dit zo leest, lijkt het erop dat de gemeente de natuur een warm hart toedraagt en zich actief wil inzetten voor het behoud ervan. Dure woningen bouwen in zo’n ecosysteem lijkt dan ook totaal ondenkbaar.

Wat mij ook opvalt is dat er op pagina 5 staat geschreven dat de gemeente de groene uitstraling van het bedrijventerrein wil verbeteren (Gemeente Zwartewaterland, 2019). Wat een fantastisch bericht! Het lijkt er dus nu echt op dat de gemeente de belofte aangaande het realiseren van nieuwe natuur, ter compensatie van de oprukkende tapijtindustrie in Genemuiden, gaat waarmaken. Dit is ronduit geweldig! Als bewoners waren wij het vertrouwen in deze belofte namelijk zo goed als verloren. Super dat dit nu dan eindelijk gaat gebeuren!

Het is nu februari 2020: laten we eens even de balans opmaken aangaande die ‘betrouwbaarheid’ ten aanzien van de natuur.

Eind vorig jaar werd het bestemmingsplan met betrekking tot woningbouw in het Zwartewaterklooster gewijzigd. Volgens Wethouder Knol is dit een historisch buurtschap, waar woningbouw niet mogelijk blijkt (Driessen, 2019). Kortom; geen woningen in dit groene stukje natuurhistorie. Uit de raadsvergadering van 27 februari jl. bleek dat de PvdA hier destijds ook fel op tegen was. Hieruit kan ik opmaken dat de PvdA zich vorig jaar hard heeft gemaakt voor de bescherming van dit gebied. Top! Opvallend is het dan ook dat deze partij gister wel aangaf dat de afspraak met AM Wonen gehandhaafd moet blijven en woningbouw in dit stukje historisch natuur wel mogelijk zou kunnen zijn. Het lijkt alsof de PvdA dus wel betrouwbaar is naar de zwaluw in het Zwartewaterklooster, maar niet naar de vleermuis in onze uiterwaarden. Laten we hopen dat wij als mensen wel op de betrouwbaarheid van deze partij kunnen rekenen.

Geen heel positief bericht, maar niet getreurd: we hebben onder andere de belofte ten aanzien van de groene uitstraling nog.

Dit is namelijk een lang lopende kwestie. De Tapijtwijk breidt steeds verder uit en schuift steeds verder de natuur van de Mastenbroekpolder in. Al jaren strijden dappere buurtbewoners tegen deze oprukkende industrie. Keer op keer is er beloofd dat het groen echt, maar dan ook echt gecompenseerd wordt. Logischerwijs krijgt de uitbreiding van de fabriek voorrang op het realiseren van nieuwe natuur. Ondertussen ‘pronkt’ die fabrieksuitbreiding al geruime tijd in ons waardevolle natuurlandschap. Helaas is de compensatie nauwelijks tot niet van de poldergrond gekomen… Waar ging dit pleidooi ook alweer over? Oh ja, betrouwbaarheid! Gelukkig is het Groenbeleidsplan een tienjarenplan… De komende jaren zullen dus wel topjaren voor de natuur worden.

“Betrouwbaar zijn naar iedereen”… Met deze uitspraak in mijn gedachte, ga ik er eigenlijk vanuit dat het project Hasselt Overwaters aangepast wordt. De heer Tamminga van Buitengewoon Zwartewaterland gaf tijdens de raadsvergadering dan ook aan dat de afspraken met AM Wonen niet verbroken hoeven te worden, maar wellicht aangepast. Een prima voorstel. Dit doet namelijk niets af aan de betrouwbaarheid naar AM Wonen, en verhoogt de betrouwbaarheid naar ons als burgers ten aanzien van de natuurbeloftes. Vooralsnog lijken BGZ en het CDA, die een motie indiende tegen dit plan, de enige twee partijen te zijn die zich wel aan hun verkiezingsbeloftes houden

Ten slotte de betrouwbaarheid van wethouder Knol. Toen ik hem tijdens de raadsvergadering beschuldigde van het feit dat wij als bewoners totaal niet zijn betrokken bij de ontwikkelplannen zoals die er nu liggen, merkte ik dat hij het hier absoluut niet mee eens was. Tijdens zijn pleidooi gaf hij dan ook aan dat hij de bewoners van dit natuurgebied er wel bij betrokken heeft. Gelukkig kreeg hij bijval van zijn partijgenoot raadslid Ooms: “Misschien hebben we iemand over het hoofd gezien. Dit is spijtig maar dat kan gebeuren” (uitspraak Ooms, 2020). Het idee van dhr. Ooms is dan ook om de bewoners de ‘tekenpen’ te geven om zo alsnog mee te denken.
Hiermee lijkt het erop dat de betrouwbaarheid gered wordt en een fout hersteld. Wethouder Knol veegde dit voorstel direct van tafel, want daar is het nu te laat voor. De bewoners hebben, volgens Knol, echt inspraak gehad!

Ik zal u nu precies vertellen hoe deze bewoners zijn meegenomen, en dus betrokken zijn bij dit plan.

In 2017-2018 is er door de gemeente Zwartewaterland een ‘klankbordgroep’ opgericht. Deze groep bestond uit omwonenden en andere betrokkenen. Het idee was om deze burgers een stem te geven en gezamenlijk te bekijken wat de wensen, ideeën en mogelijkheden waren. Men zou ongeveer twee keer per jaar bij elkaar komen.
In 2018 werd er vol trots een visie gepresenteerd op het gemeentehuis. Toen ik achteraf hoorde dat deze avond georganiseerd was, heb ik op eigen initiatief de gemeente gebeld. Op mijn vraag waarom ik niet was uitgenodigd en/of betrokken bij dit plan, kreeg ik het volgende antwoord: “Nee hoor, we zijn u niet vergeten, nee! Nee, u bent geen direct omwonende, dit gaat echt alleen de directe bewoners aan. Mocht u het willen, zullen we u vanaf nu meenemen, fijn weekend!” Gelukkig, ik ben dus niet vergeten, maar bewust niet betrokken.

We zijn nu ruim anderhalf – twee jaar verder. In die tussentijd kreeg ik inderdaad informatie per brief. De ontwikkeling zou vertraging op hebben gelopen, dus het duurde allemaal wat langer. Dan verschijnt er eind vorig jaar ineens een uitnodiging voor een bijeenkomst op 29 januari 2020. De buurtbewoners mochten de visie inzien. Vol verbazing zijn wij op deze uitnodiging ingegaan. Vol verbazing, omdat in de afgelopen anderhalf jaar de ‘klankbordgroep’ tot vier keer toe is afgezegd door de gemeente!

Toen ik vervolgens zag dat er twee gigantische woningen direct naast mijn perceel getekend stonden, viel ik samen met de buizerd compleet van m’n stokje. “Nee we zijn u niet vergeten, nee! Nee, u bent geen direct omwonende…”.

Denkt u even mee: De ‘klankbordgroep’ is de laatste anderhalf tot vier keer toe afgezegd, ik ben gelukkig niet vergeten, want ik ben geen direct omwonende, maar er staan wel twee grote woningen naast mijn perceel?!

Wat was het ook alweer…. “De gemeente is betrouwbaar naar iedereen!”

Ik sluit dit stuk dan ook af met de woorden waar onze burgemeester tijdens de raadsvergadering mee begon: “We houden de zaken graag open en we voeren absoluut geen achterkamertjespolitiek” (uitspraak Bilder, 2020).

Dit is onze gemeente, onze leefomgeving en dit is ook hoe onze gemeenteraad met ons omgaat!

Bas Dohle

 

Bronnen

ChristenUnie (2018). Hoopvol Samenleven 2018-2022. Geraadpleegd op 28 februari 2020. Opgehaald van: https://zwartewaterland.christenunie.nl/l/library/download/urn:uuid:e4a429e2-ecd4-4bb6-91f1-4c4090a8cb0b/Hoopvol+Samenleven+verkiezingsprogramma+ChristenUnie+Zwartewaterland.pdf

 

Dohle, S. (2020). Hoe de ree de rekening betaalt. Geraadpleegd op 28 februari 2020. Opgehaald van: https://www.hasseltactueel.nl/2020/02/03/hasselt-overwaters-hoe-de-ree-de-rekening-betaalt-ingezonden-door-bas-dohle/

 

Driessen E. (2019). Geen nieuwe woningen in Zwartewaterklooster. Geraadpleegd op 28 februari, opgehaald van : https://www.zwartsluisactueel.nl/2019/12/16/geen-nieuwe-woning-in-zwartewatersklooster/

 

Gemeente Zwartewaterland (2019). Groenbeleidsplan 2019-2029. Geraadpleegd op 28 februari 2020. Opgehaald van: https://www.zwartewaterland.nl/mgd/files/Groenbeleidsplan%202019-2029.pdf

 

Gerritsen, G.J., Bremer, P., Hazelhorst, H. (2002). De natuurwaarden van de polder Mastenbroek en de betekenis van de polder voor de omringende vogelrichtlijngebieden. Provincie Overijssel, geraadpleegd op 28 februari 2020.

 

PvdA (2018). Iedereen doet mee, Zwartewaterland sterk, sociaal en duurzaam. Geraadpleegd op 28 februari 2020. Opgehaald van: https://zwartewaterland.pvda.nl/wp-content/uploads/sites/358/2018/02/verkiezingsprogramma-2018-2022-PvdA-Zwartewaterland.pdf

 

SGP (2018). Verkiezingsprogramma 2018-2022 Gemeente Zwartewaterland. Geraadpleegd op 28 februari 2020. Opgehaald van: https://zwartewaterland.sgp.nl/verkiezingen-2018/verkiezingsprogramma2018-2022

 

Van Dale Uitgevers (2020). Betekenis ‘belofte. Geraadpleegd op   28 februari 2020. Opgehaald van:  https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/beloften#.XllxOy1x81g

Gepubliceerd door Erik Driessen

7 reacties op “Betrouwbaarheid (ingezonden brief)”

  1. Mooi verwoord Sebastiaan Dohle en het toont van lef om in deze politieke discussie je ‘nek’ uit te steken waarin er nu persoonlijk op de man gespeeld wordt.

    De rode draad tijdens de afgelopen raadsvergadering vond ik ‘tijd’. Er werd vanaf het begin van de vergadering door de voorzitter gehamerd op vooral niet te lange spreektijd van inwoners en ook niet teveel interrupties van raadsleden. Meerdere malen is gezegd “We moeten de tijd in de gaten houden, anders wordt het zo laat”, of “ Het is nu al zo laat, laten we niet teveel interrupties doen, we zijn nu al op een uur dat anders de vergadering al afgesloten was………”.

    Eindelijk kwam er in de afgelopen raadsvergadering eens een inhoudelijke discussie op gang. Dit met name door inbreng van vele inwoners en met name door inbreng van BGZ. Tot mijn verbazing werden vragen van BGZ zelfs afgewimpeld met “op hoeveel vragen wilt u eigenlijk antwoord hebben”? Daar is mijn inziens juist een raadvergadering voor om op inhoud weloverwogen besluiten te nemen. Onze 19 volksvertegenwoordigers in de raad zijn gekozen om kritische vragen stellen die allemaal (in)direct invloed hebben op de portemonnee van alle inwoners, openbare voorzieningen en omgeving.

    Als de factor ‘tijd’ in een vergadering maatgevend wordt, waarom wordt er niet -zoals in veel buurgemeenten- iedere week een raadsvergadering gehouden waar meer op de ‘actuele’ en diepere inhoud ingegaan wordt? Ik heb het gevoel dat er bij zeer belangrijke besluiten eenvoudig afgedaan wordt met “dit zijn nu eenmaal afspraken van respectievelijk 23 of 8 jaar geleden”. We zullen binnen onze gemeente niet teveel in het verleden moeten blijven hangen, maar ‘kritisch vooruit kijken’. Hoe is de bekende uitspraak ook alweer? “Als je doet wat je altijd deed, kreeg je wat je altijd kreeg”. Iedere keer weer ‘op de inhoud’ afwegen wat het effect is van bepaalde keuzes in de toekomst voor de generatie na ons.

    Ik vraag me af of het besef er wel is met de plannen voor nog meer uitbreiding van industrieterrein de Zevenhont in Genemuiden dat de ongeveer 17, 20 of zelfs 30 nieuwe woningen (wethouder kon niet definitief aantal te realiseren woningen aangeven) in de nabijheid van de Driehoek ondertussen de industrie letterlijk in de achtertuin hebben. Ik durf te stellen dat er geen natuur meer is waar de woningen ingepast worden. Het worden waarschijnlijk totaal onverkoopbare kavels. Want als we het omdraaien, wie wil er ‘die dit soort kavels kan betalen’ de industrie in de achtertuin hebben? Dan zijn er voldoende alternatieven in dit prijssegment in de regio beschikbaar.

    Er bleek zelfs onbekendheid in de raad met het natuurgebied in de Driehoek/Cellemuiden. Maar gelukkig is er op initiatief van één van de bewoners eerst een excursie voor de gemeenteraad op 28 maart. Hierbij werd als reactie gegeven “we zullen zeker even gaan kijken hoe mooi de omgeving NU wel niet is”. Ik ben het eens met stelling van Bastiaan Tamminga van BGZ dat je, gezien de actuele (landelijke) discussies over duurzaamheid en ecologie, met de woningbouwplannen voor de Driehoek eerst opnieuw dienen te onderzoeken of er andere opties voor woningbouw getroffen kunnen worden.

    Ons mooie landschap kun tenslotte je maar één keer opofferen voor bebouwing. Geld kun je op meerdere manieren uitgeven. Of een verlies accepteren en een maatregel treffen waar de toekomstige generatie ook nog ‘blij’ van wordt. Natuurlijk is een eerste voorwaarde dat je je aan gemaakte afspraken houdt. Maar deze gemaakte afspraken kunnen met een goede motivatie naar de actualiteit ook herzien worden. Want om terug te keren naar het verhaal van Sebastiaan Dohle, wie verdient er geld met deze hele discussie? Juist, de ontwikkelaar, en die komt niet uit de gemeente Zwartewaterland……….

  2. Ik hoop dat het niet doorgaat dat er woningen gebouwd gaan worden maar het zijn natuurlijk wel mooie optrekjes voor veel verdienende tapijtgiganten. 1en1 is twee lijkt mij. Deze optrekjes zullen vast niet voor Jan Modaal te betalen zijn en uiteraard op voorhand al verkocht zijn in goed overleg met de project ontwikkelaar. Deze groepen zitten toch wekelijks bij elkaar aan tafel met onze …………dussss hoezo geen achterkamertjes politiek. Groet, Bertus

  3. Duidelijk verhaal Bas! Het is meer dan schandalig en onbegrijpelijk dat de Gemeente hiermee weg denkt te kunnen komen. Het is meten met twee maten waarbij er GEEN rekening wordt gehouden met mens, dier en cultuurhistorie. Uitsluitend een geldverhaal, een enorme blunder waarvan de verkeerden de dupe worden.

  4. Johan schreef,

    Ook jongstleden raadsvergadering bijgewoond, het woord betrouwbaar is vaak voorbij gekomen, de nieuwe coalitie schuwde zelfs niet om hier de andere partijen op te wijzen, heb de vergadering met verbazing en ongeloof aangehoord, wat me het meest is bijgebleven was de kwaliteit van de insprekers, waaruit blijkt dat in alle 3 behandelende kwesties nagenoeg geen communicatie met de betrokkenen is geweest en wanneer er het wel is geweest wordt er niets mee gedaan, dat noemen ze dan burgerparticipatie en betrouwbaar zijn, schaam u.

  5. Dit Colege en raad varen in een boot met een kapot roer , maw ze zwalken alle kanten op, kun je wel zien aan het Migratiebeleid in alle 3 kernen hier mag dit en daar mag het net weer niet , Zo de wind waait waait het Zeilschip stuurloos en zonder daadkracht net wat dht. Dohle schrijft en ik heb het via de radio heb gehoord met dit Colege en Raad is geen land mee te bezeilen !!!! wordt tijd dat wij als burgers van ons laten horen RECHT DEUR ZEE en niet bouwen in de 3 hoek !!!!!!!!!!!!!

  6. Ik kreeg ook de overtuiging tijdens de jongste gemeenteraadsvergaderingen dat ‘het zijn van een betrouwbare partner’ de ene keer cruciaal is en op een ander moment er niet toe doet. Kan natuurlijk ook een geldkwestie zijn

  7. Als toevoeging voor iedereen die twijfelt aan mijn oprechtheid:

    Ik woon hier omdat ik hier kan wonen. Toen ik dit huis, samen met mijn man, 4 jaar geleden kocht, hebben we het behoorlijk aangepakt. Het is een boerderijtje uit 1913! We hebben met veel zorg de woning aangepast om ‘m aan te laten sluiten op de omgeving en de historische kenmerken.
    Ook duurzaamheid hoort daarbij: Zonnepanelen (niet direct in het zicht), betere isolatie en het verwijderen van ruim 100 vierkante meter asbest.

    Ook de tuin is flink aangepakt: er is in totaal 18 kuub (!) afval verwijderd, de tuin is meer open getrokken en er is bloemrijk gras ingezaaid. De dijk die wij gebruiken om wat schaapjes op te laten grazen, wordt op deze manier op een natuurlijk manier onderhouden…. zonder machines dus.
    We hebben heel veel plekken waar insecten overwinteren, egels in winterslaap gaan en waar zwaluwen wonen (in mijn nieuwe kapschuur) die uitstekend bij het landelijke beeld past).

    ohh ja… wist u dat mijn woning en tuin volledig gebouwd en aangepast zijn door lokale ondernemers?

    Momenteel volg ik een opleiding tot natuurgids om iedereen de schoonheid van de natuur te laten ervaren.

    Kom eens langs! U bent meer dan welkom 🙂

Contour