Woningbouw Overwaters niet tegen te houden
Geplaatst op: 28 februari 2020
Ondanks de tegenstand van de huidige bewoners en een bak kritiek die volgde na een ingezonden brief van Bas Dohle (een van die bewoners), komen er zeventien woningen in het gebied Overwaters. De gemeente kan eigenlijk geen andere beslissing nemen, zo bleek donderdag tijdens de gemeenteraad. Dat projectontwikkelaar AM mag bouwen is onderdeel van een deal uit 2016.
Zwartewaterland en AM waren lang nauwe partners bij de realisatie van Om de Weede. Toen de bouwcrisis uitbrak, werden die banden veel losser en uiteindelijk besloten de partijen en deal te sluiten. Zwartewaterland was vanaf dat moment zelf verantwoordelijk voor Om de Weede, AM kreeg als tegenprestatie onder meer het recht om elders nog woningen te bouwen. “We moeten niet vergeten dat we daarmee grote financiële consequenties voor de inwoners van Zwartewaterland hebben voorkomen”, stelt Marc Ooms van de ChristenUnie.
Dankzij de gesloten deal kwam Zwartewaterland in financieel veel beter weer terecht, waardoor de gemeente er beter voorstaat dan veel buren. “De vlag ging destijds nog net niet uit”, zegt ook Alfred Beens van de SGP, die met ‘gekromde tenen’ de betogen van tegenstanders aan hoorde. Volgens Beens staat zwart op wit dat AM het recht heeft om te bouwen. Als de gemeente nu onder die deal uit wil, zou het geen betrouwbare partner zijn.
Ook wethouder Knol vindt dat. “Je kunt het plan mooi of niet mooi vinden, maar er liggen afspraken onder. Met die wetenschap is dit een knap plan. Volgens Ooms hoeft woningbouw ook niet per se slecht voor de natuur te zijn. Hij wijst op de mogelijkheid van een hoogwaterzone, die verschillende soorten flora en fauna zou aantrekken.
De PvdA moet toegeven dat de gemeente gebonden is aan de overeenkomst, al gebeurt dat wel ‘knarsetandend’. “We hebben een nijpend tekort aan starterswoningen en seniorenwoningen en nou krijgen we een wijkje voor de happy few”, aldus Harrie Rietman. Het CDA wil het liefst een ander plan, maar de partij zag in dat een motie het niet ging halen. Daarin roept het CDA op om alleen te gaan bouwen op de plek van het vrijkomende erf.
BGZ vraagt zich af of de gemeente zich nu wel betrouwbaar opstelt tegen de huidige bewoners. Die zijn fel tegen nieuwbouw. Volgens de partij is er slechts ruimte voor hooguit vijf nieuwe woningen. Bastiaan Tamminga laakt ook het gebrek aan communicatie van de gemeente. Wethouder Knol is het daar overigens niet mee eens. Hij wijst erop dat de bewoners al in 2017 zijn bij gesproken over de plannen en dat hun visie vervolgens is meegenomen in het plan dat nu op tafel ligt.
Een aantal partijen roept de wethouder op om bewoners toch nog meer bij de verdere planontwikkeling te betrekken. “Geef de bewoners de tekenpen”, vindt Ooms bijvoorbeeld. Een gummetje erbij om het plan weg te wissen, is echter een utopie, zo is de conclusie na donderdagavond.
Gepubliceerd door Erik Driessen
Kwestie van bestuurlijk onvermogen?
Burgerparticipatie, inspraak, een betrouwbare overheid het klinkt allemaal mooi! De praktijk van alledag is totaal anders. Hoogste tijd voor actie! Er zijn namelijk nog mensen die de politiek blind vertrouwen! Mensen die denken dat huizen en fabrieken bouwen goed is voor de natuur. We moeten echt binnenkort eens verder praten en een actieplan opstellen!!
De gemeente doet net of de omwonenden inspraak hebben ze presenteren een plan en daar mag je van alles van vinden,maar het enige waar je inspraak over hebt is over de plaats van enige struiken en rietstengels het plan is namelijk in beton gegoten.
Dus het welwillend aanhoren en complimenten maken heet in Zwartewaterland ‘ inspraak ‘ je hoeft er niks mee. Voor de vorm moet dat natuurlijk wel ,ook ga je een voorontwerpplan en een ontwerpplan maken anders zouden de burgers misschien denken dat ze geen inspraak hebben ,dat hebben ze ook niet maar heel misschien hebben ze dat niet in de gaten.
P.s de klankbordgroep Hasselt overwaters is na 4 x uitstel omdat er verschillende onderzoeken moeten worden gedaan in het niets verdwenen.maar ja er moet wel wat te klanken zijn en dat is dus niet het geval