23 november 2024 Gebruikers online: 18
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Abt Arnoldus trapt groot verzet tegen kanker

Geplaatst op: 3 september 2019

Abt Arnold begint zaterdag zijn fietstocht bij Pesse en Eursinge en gaat op weg naar Ruinen. Het startpunt van zijn tocht om de Abdij Ruinen/Dickninge bekender te maken , en om geld in te zamelen voor de Stichting Mont Ventoux, met groot verzet tegen kanker. Mink de Vries, die in de huid kroop van de Abt, passeerde ook Hasselt in de middag.

In Ruinen wordt de Abt  welkom geheten in de Mariakerk ( van de vroegere Abdij) door pastor George Nabers en Burgemeester Roger de Groot van gemeente De Wolden. Er wordt stil gestaan bij de bijzondere plek, en vooruitgekeken naar de toekomst. Vooral de verbinding met de stad Groningen spreekt de Burgemeester erg aan, de Abdij Selwerd in Groningen is een directe dochter van de Abdij van Ruinen/Dickninge.

Meer en meer mensen sluiten zich aan bij de fietstocht van de Abt. Wethouder Gerrie Hempen en wethouder Jan van t ‘ Zand van gemeente de Wolden wisselen de Burgemeester af in Echten en Dickninge , in De Wijk. Ze zijn enthousiast over de verbindingen vanuit de Abdij Ruinen/Dickninge tussen Overijssel en Drenthe, en vooral met gemeente Zwartewaterland, Staphorst en Steenwijkerland. Werkgelegenheid, perspectief, te weinig bekend, cultuur, identiteit en erfgoed zijn elementen die vaak terugkomen bij de volgers en collegeleden.

Wanneer de Heer van Echten van Vos Steenwijk zelf aanwezig blijkt te zijn op landgoed Dickninge, maakt dat het verhaal voor de gemeente De Wolden compleet.

De Abt trapt verder en fietst over de oude Postweg naar Hasselt, de Reest over, Overijssel in. Op de Diek, Oude Rijksstraatweg kruising Munnikeweg, ontmoet de Abt wethouder Alwin Mussche van de gemeente Staphorst. Samen met een  groep bewoners hoort hij het verhaal over de Friese Kannuniken uit Haske ( Munniken in de volksmond) die de omgeving van Rouveen en Staphorst, in pacht van Abdij Dickninge, ontgonnen hebben. Veel van de lekenbroeders zijn in Rouveen en Staphorst blijven hangen. Misschien is daarom Jouk, een veel voorkomende naam in Rouveen en Staphorst, geen dialect maar gewoon Fries.

Van Rouveen fietst de Abt over de Stadsweg naar Hasselt. De Stadsweg vertelt het verhaal van eeuwen. Over het grondgebied van het Zwartewaterklooster moest iedereen uit de verre omgeving naar Hasselt voor recht, gezag en bescherming.

In Hasselt bezoekt de Abt de Heilige Stede voor de jaarlijkse aflatendag. Een vaste gewoonte van de Abt van Dickninge. Hij deelt daar 15 aflaten uit, als dankbetuiging voor de niet aflatende inzet in de strijd tegen kanker. De Abt is dankbaar voor de groep Samen op Weg vrijwilligers die 5 en 6 september de Mont Ventoux gaat beklimmen, wandelend of fietsend ! Daarom heeft hij ook zich van harte bij deze groep aangesloten om geld in te zamelen.

Wethouder Gerrit Knol ontvangt, vanwege het Euifeest, pas gemaaid gras van de Abt. Symbolisch omdat vroeger alle hooilanden(euilanden), binnen Zwartewaterland, in handen waren van het Zwartewaterklooster en Abdij Dickninge.

Na een bezoek aan het Mariaklooster aan Baangracht 6 waar de Abt en  Wethouder Knol gastvrij werden ontvangen, vervolgde de Abt, in de nog steeds oplopende temperatuur, zijn weg naar Zwolle, Windesheim, Diepenveen en Deventer.

Precies op schema kwam de Abt ’s, moe en bezweet, avonds tegen achten in Deventer aan bij het Geert Groote Huis, de plek waar de hervormingen rondom de Moderne Devotie ooit zijn begonnen.

Abt Arnold kijkt met veel genoegen en dankbaarheid terug op zijn fietstocht. De fietstocht heeft tot nu toe 1100,- euro opgebracht, en er moeten nog een aantal donaties binnen komen. Verder heeft de tocht bewoners en gemeentes laten zien dat er veel verbindingen mogelijk zijn. Verbindingen die er eeuwen geleden ook al waren. Voor toerisme en recreatie, landschapsbeheer, cultuur, erfgoed en identiteit is er, gemeentebreed, daarom nog veel te winnen.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour