Nieuwe bewoners verbaasd over plannen Vicariehof
Geplaatst op: 29 augustus 2018
Verhuis je van Apeldoorn naar Hasselt en hoor je even later dat de toekomst van je huurwoning aan de Vicariehof uiterst onzeker is. De familie Heezen voelt zich daarom ‘belazerd’ door Wetland Wonen. “We hadden deze woning nooit genomen als we wisten dat dit speelde. De corporatie had moeten melden dat dit huis mogelijk wordt afgebroken. Dit hadden wij nooit kunnen weten”, zegt het echtpaar.
Het stel zocht al enige tijd naar een woning in deze regio. ‘Blij en opgelucht’ waren ze toen Wetland Wonen het huis aan de Vicariehof aanbood en ze verkochten vervolgens hun appartement in Apeldoorn. Op 9 juli trokken ze in hun woning in Hasselt. “Een week later kwam een medewerker van Wetland Wonen een kijkje bij ons nemen. Toen we vroegen of er volgend jaar iets aan de isolatie gedaan kon worden, vertelde hij dat er werd nagedacht over sloop en nieuwbouw.”
Het echtpaar reageerde verbaasd op dat verhaal. Ze hadden al de nodige plannen gemaakt voor zonnecellen en een open haard. “Bovendien investeerden we al duizenden euro’s aan een verlengd aanrecht met inductiekookplaat, nieuw laminaat op de bovenverdieping, trapbekleding en nog wat andere zaken”, zegt Erik Heezen. Het geld gaven ze ook uit omdat het ‘de laatste verhuizing’ zou zijn.
Heezen ging met het verhaal de buurt in en uit die gesprekken bleek dat er al jaren ‘geruchten’ zijn over sloop. Hij schreef vervolgens een brief aan Wetland Wonen, maar de reactie die alle bewoners ontvingen vindt hij niet duidelijk. De corporatie schrijft dat het voortdurend kijkt naar de toekomst van woningen en of die energiezuiniger gemaakt kunnen worden. De komende ander half jaar neemt Wetland ook de elf woningen aan de Vicariehof wat dat betreft onder de loep. Groot onderhoud of renovatie kan daarvan de uitkomst zijn, maar in het uiterste geval ook de sloop van woningen en nieuwbouw.
Tot die tijd kunnen bewoners gewoon blijven wonen en worden ook reparaties uitgevoerd. Wel raadt de corporatie aan om ‘goed af te wegen’ wat de bewoners in het huis willen vernieuwen, omdat ook bij een renovatie de gevel kan worden aangepast, zodat bijvoorbeeld de gordijnen niet meer passen.
Manager Jeroen Dekker van Wetland Wonen vindt het begrijpelijk dat er ‘verwarring en onbegrip’ is ontstaan in de buurt. Volgens hem waren er nog geen plannen op het moment dat de familie de woning accepteerde. Pas daarna heeft Wetland het beleid veranderd. “Wij brengen huurders bij een mutatie altijd op de hoogte wanneer we beleidswijzigingen voorzien, zodat ze geen onnodige kosten maken.”
Begin september hebben de Huurdersvereniging en Wetland wonen een vergadering waarin ook het onderwerp Vicariehof wordt besproken.
Gepubliceerd door Erik Driessen