Ouders hopen op jaar extra voor OBS Genne
Geplaatst op: 30 april 2018
Tot vorig schoolseizoen was de basisschool nog in functie
‘Verrast’ waren de ouders van Red Genne, toen ze via het nieuws vernamen dat OBS Genne nog dit jaar haar deuren sluit. “Er is geen officieel bericht gegaan naar de direct betrokkenen en volgens de wet moet de school nog een jaar open blijven omdat het verzoek tot sluiting maanden te laat binnenkwam.” Esther de Munck Mortier en Jeff Hijlkema hebben nog steeds de hoop niet opgegeven dat de school open kan blijven.
“Een aantal ouders wil blijven, ook met 9 leerlingen”, zegt De Munck Mortier. “Maar die wens wordt vreemd genoeg compleet genegeerd door het bestuur.” Niettemin verliet een aantal leerlingen al dit schooljaar de school. Volgens Hijlkema is er namelijk sprake van een vervelend mechanisme. “Het bestuur doet niets aan de problematiek die zij constateert, er komt onzekerheid en dan kiest een deel van de ouders eieren voor hun geld.”
De problematiek verschuift vervolgens naar ‘er zijn zo weinig leerlingen, openblijven kan helemaal niet meer’, zeggen de twee. “Er ontstaat nu volgens het bestuur een ‘onverantwoorde situatie voor kinderen’.” Het Red Genne comité geeft de moed niet op. “Als de wet wordt nageleefd, hebben we in ieder geval een jaar extra”, zegt Hijlkema. “Zo’n jaar extra biedt voor alle partijen mogelijkheden om uit te zoeken wat nodig is voor een goede doorstart van deze fantastische onderwijsplek.”
“De Medezeggenschapsraad (MR) had het bestuur steviger aan de tand moeten voelen over een alternatief plan en over de onvoldoende onderbouwing over het niet kunnen vinden van geschikte leerkrachten”, betogen De Munck Mortier en Hijlkema. De MR legde echter ‘de prioriteit bij het proces met het bestuur’. “Maar de MR is ook spreekbuis voor ouders. Zoals het nu gaat, zou het niet horen te gaan, horen we van verschillende experts uit het onderwijs-juridische werkveld.”
Het gebeurt weleens dat een MR wordt ontbonden in een situatie als deze, gaat De Munck Mortier verder. “Dat had kunnen bijdragen aan een voor ons succesvolle afloop. Zo’n sluiting is natuurlijk behoorlijk lastig om op je bord te krijgen. Als je daarvoor de expertise niet hebt, moet je die invliegen lijkt ons. Wij als oudergroep Red Genne moeten zulke expertise zelf betalen, omdat we geen officieel orgaan zijn.“
De school telt op dit moment nog 20 leerlingen. Dit is onder de wettelijke grens, maar daar mag een school drie jaar onder zitten. Volgens De Munck Mortier is er geen duurzame profilering. “Er is bijvoorbeeld geen duidelijk programma voor open dagen. Er werd alleen actief geworven als er een leerling tekort dreigt. Het bestuur wil meer leerlingen uit Zwartewaterland, waarom dan niet duurzaam werven in dit gebied? “ Ze noemt de gang van zaken een ‘aantasting van normen en waarden’.
De huidige directeur-bestuurder zit er nu 1,5 jaar. “Zijn voorganger heeft eenzelfde situatie op het bord gehad en is er toen wel voor gegaan, met succes. Deze voorganger had ook duidelijk meer affiniteit met OBS Genne.”
Het bestuur gaat nu individuele gesprekken voeren met de ouders. “Als er ouders zijn die niet instemmen met sluiting augustus 2018 is het vervolg nog steeds onbekend. Dat is een vreemde zaak, wetende dat al vanaf de mededeling in oktober 2017 duidelijk was dat niet alle ouders instemmen met sluiting augustus 2018”, zegt De Munck Mortier. “Ik ben benieuwd naar de uitkomst van deze gesprekken en het plan van het bestuur voor de inrichting van het komende schooljaar.”
Gepubliceerd door admin