22 november 2024 Gebruikers online: 24
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Verkiezingen: BGZ wil vooraf praten met inwoners, niet achteraf

Geplaatst op: 13 maart 2018

Hasselt Actueel interviewt de zeven lijsttrekkers (en drie wethouders) in de aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen. Deze laatste keer is het de beurt aan Kira Fijn van BGZ.

De huidige wijze van besturen heeft tot de oprichting van BuitenGewoon Zwartewaterland (BGZ) geleidt, zegt lijsttrekker Kira Fijn. “Er wordt vrijwel alleen achteraf aan inwoners over het beleid vertelt. Zij worden onvoldoende betrokken bij ophanden zijnde plannen. Plannen worden dus niet gedragen door de bevolking en veelal maar alleen vanuit het gemeentehuis.”

BGZ wil dat anders doen. “Wij willen mensen betrekken bij de plannen. We willen een poll gaan opzetten, een actieve benadering van de burger dus.” Raadsleden zijn zeker op ‘lastige’ dossiers onbereikbaar  en ook vaak niet (juist) geïnformeerd, vindt de partij. “Je kunt een brief schrijven, dan mag je hopen dat je antwoord krijgt. Meestal verdwijnt de brief in een la of je krijgt nog een brief dat je binnen zes weken antwoord krijgt.”

Het is tijd dat daar verandering in komt, zegt Fijn. “Wij verwachten van ambtenaren dat brieven bij de raad terechtkomen en niet alleen door het college beantwoord worden. Brieven van burgers moeten bij de raad belanden, dan weet je wat er leeft. Als raadslid moet je je voelsprieten uit kunnen zetten in de samenleving. Er blijft nu teveel binnen de vier muren van het gemeentehuis.”

De nieuwe partij gaat daarom voor ‘openlijke en begrijpelijke politiek’. “Het is nu teveel emotie.” De gemeente kreeg de afgelopen jaren taken overgeheveld van de Rijksoverheid. “Alle partijen zijn het erover eens dat we het sociaal domein zo humaan mogelijk willen hebben. Maar daarin kun je geen verschil maken, dat zijn taken die je gewoon moet doen.”

BGZ wil ook meer dualisme in de raad. “Dat kent men hier niet. In de raad is er nauwelijks weerklank, heel af en toe wordt er een speldenprik uitgedeeld. Daarom hebben de afgelopen vier jaar er ook voor gezorgd dat wij deze partij zijn begonnen.”

‘Maatwerk en meebewegen’ zijn daarin belangrijke onderdelen. “Als de inwoners van Hasselt willen dat er in het hoogseizoen een stadswandeling is en de mogelijkheid om oude gebouwen te bezoeken, dan moet dat mogelijk zijn. We moeten kijken wat de omgevingen van ons vragen. Want wie ben ik als de omgeving ergens om vraagt, te zeggen dat het vanuit mijn principes niet gebeurt?” Volgens de partij kan juist dat elke kern z’n eigen identiteit geven of laten behouden.

“Per kern kijken wat de mogelijkheden zijn”, zegt Fijn. “Als er in Genemuiden nog een zesde industrieterrein bij moet, dan moet dat kunnen. Wel moeten we daarbij duurzaam uitbreiden, bijvoorbeeld in de hoogte of aardgasloos.” De Herstructurerings Maatschappij Overijssel, die het voormalige Dycore/Konoschterrein in Hasselt herinrichtte, zou ‘ZWO, Zwartewaterland Onderneemt’, moeten zijn, vindt Fijn. “Dat zou een fonds moeten hebben. Bijvoorbeeld iemand die doet panden opkoopt en herverdeelt. Ondernemers zijn creatieve mensen, die gaan ervoor dat hun zaak floreert. Je gaat ook in horeca omdat je dienstbaar wilt zijn.”

De nieuwe partij gaat bij de komende verkiezingen voor minstens 1 zetel. “Dat geeft bestaansrecht. Bij ons is maarliefst 40 procent van de lijst vrouw. En we hadden in korte tijd al een achterban van 60 man. Met inhoud op alle thema’s.” Meer zetels dan 1 zijn wel welkom, glimlacht Fijn. “Daar gaan we ons knetterhard voor maken.” Meer thema’s van de partij zijn te vinden op www.buitengewoonzwartewaterland.nl.

Gepubliceerd door admin

Reacties zijn gesloten.

Contour