24 november 2024 Gebruikers online: 32
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Infrarood legt warmtelekkage bloot

Geplaatst op: 9 november 2017

Lekkage opsporen met een infraroodcamera: Pim Halkes heeft er zijn corebusiness van gemaakt. Met een aantal buurtbewoners, gemeenteambtenaren en enkele anderen trekt hij woensdagavond door Het Kerspel. Drie huizen krijgen een infraroodinspectie.

“Kijk, die voordeur heeft even opengestaan”, wijst Halkes. “Daar zit een rode vlek.” En rood betekent: warmte. Blauw is koud en groen zit daar weer tussenin. Het dak van het huis (een jaren ’70 woning) is koud. “Daar is veel van de lucht zichtbaar.”

Dan ziet hij ineens een lekkageplek. Niet dat er water uitloopt: met de camera spoort Halkes warmtelekkage op. “Er zit warmtelekkage onder het kozijn.” Dat lijkt erop alsof er een radiator zit, maar niets is minder waar, volgens de bewoner van het pand.

“Zou het  dan kunnen dat de isolatie niet goed is?”, vraagt wethouder Speksnijder, die ook meeloopt. Dat blijkt te kunnen. Niet dat na-isolatie altijd een goed plan is. “Soms is dat zonde van het geld. Sommige mensen kunnen na-isolatie laten doen door Nuon. De bedrijven die dat doen, moeten dan tegen hele scherpe tarieven werken. Je moet dan bijvoorbeeld dertien gaten in een patroon boren. Maar als je daar twaalf gaten van maakt, scheelt dat een halfuur tijd.”

Het gevolg: de muur wordt niet goed gevuld. “Met na-isoleren blaas je de muur vol, en in dit geval met te weinig isolatiemateriaal. Dat krijgt contact met de binnen- en de buitengevel. Dan wordt het een geleider van water en natte isolatie doet niks. Je bent dan dus duurder uit dan dat je eerst was.” Volgens Halkes moet een gevel bij na-isolatie daarom altijd getest worden op eventueel water doorlaten. “En zo ja: impregneren.”

Soms kan ook een vloer de boosdoener zijn. “Dan zit je maaiveldzone niet goed dicht. Tussen het beton van de vloerplaten en het metselwerk zit dan ruimte. De laatste jaren zijn de buien hier niet meer geworden, maar wel intenser. Het water kan dan niet meer weg en loopt in de kim van je woning.”

En dat gaat energie kosten, naast dat de vloer vaak vochtig en nat is. “Als een vloer droog 20 graden is, koelt ‘ie nat af naar 15 graden. Je moet er veel energie in stoppen om die vloer dan weer naar 20 graden te brengen.”

Egbert Brouwer, van Duurzaamheidscombinatie Zwolle (DCZ) probeert nieuwe initiatieven te ontplooien om energie te besparen. “We hebben steeds nieuwe probeersels. Toen een collega mij vertelde over Pim, heb ik hem uitgenodigd om het eens te proberen.”

Duidelijk is bij de huizen aan het Kerspel in ieder geval dat ze niet meer energieneutraal kunnen worden, ook niet met een flinke verbouwing. “Maar je kunt het wel beperken. Als je echt energieneutraal wilt wonen (wat bij deze huizen niet lukt), moet je zeer rigoureus verbouwen. En dat is bijna onbetaalbaar.”

Volgens Brouwer kan de standaard in Nederland beter. “De vloerverwarming als hoofdverwarming is daarbij cruciaal.” Met subsidie van de provincie kijkt Brouwer naar de al gebouwde huizen en wat daaraan verbeterd kan worden. “Dit jaar doen we 300 huizen, volgend jaar 350 en het jaar daarop zelfs 400.”

Om duurzaamheid in Hasselt te bevorderen, is er volgende week woensdagavond een bijeenkomst in het gemeentehuis. De inloop daarvan begint om 18:45.

Gepubliceerd door admin

Reacties zijn gesloten.

Contour