Gemeente controleert ‘opkopers’
Geplaatst op: 13 juni 2017
Na woninginbraken worden spullen vaak doorverkocht. Om dat te voorkomen moeten ondernemers die tweedehands spullen verkopen een registratie van in- en verkopen bijhouden. De politie en gemeente gaan opkopers de komende tijd controleren op de registratieplicht.
In IJsselland-Noord (gemeente Kampen, Zwartewaterland, Staphorst en Steenwijkerland) werken de gemeente en politie samen in de aanpak van woninginbraak. Daarbij richten zij zich onder andere op het tegengaan van heling van gestolen goederen. Het Digitaal Opkopers Register (DOR) en de website www.stopheling.nl zijn twee belangrijke middelen die hierbij worden ingezet. Door de afzetmarkt van gestolen goederen te verkleinen, wordt het voor inbrekers immers minder aantrekkelijk om woninginbraken te plegen.
Het DOR is de moderne variant van het papieren opkopersregister. Het digitale systeem checkt automatisch via een database van www.stopheling.nl of een ingevoerd serienummer als gestolen goed geregistreerd staat. Wanneer dit het geval is gaat hiervan een melding naar de politie, die daarop actie kan ondernemen. Doordat steeds meer opkopers zich registeren bij het DOR, wordt www.stopheling.nl steeds vollediger. Zo wordt het voor de steler moeilijker om gestolen goederen door te verkopen en dringen we de criminaliteit terug.
www.stopheling.nl
De site www.stopheling.nl is een website van de politie die gekoppeld is aan een database van gestolen goederen. Consumenten kunnen via internet zelf controleren of aangeboden tweedehands producten als gestolen geregistreerd staan bij de Nederlandse politie. Dit maakt de consument bewuster van heling en benadrukt hun eigen rol daarin. Want: ‘Zonder heler geen steler’. Hetzelfde kan ook met de bijbehorende app, die via www.stopheling.nl te vinden is. Met de app kan men na het aantreffen van een gestolen goed een melding bij de politie doen, zodat deze actie kan ondernemen. Bovendien kunnen via de app eigendommen geregistreerd worden evenals foto’s van kostbaarheden die geen serienummer hebben.
Gepubliceerd door Erik Driessen